Mijn ongeluk zorgde voor nog meer zorgen

De moeder van mijn kinderen en ik waren 13 jaar getrouwd toen het gebeurde. We kregen een ernstig auto-ongeluk. 7 keer vlogen we over de kop. Gelukkig overleefden wij en onze twee kinderen het. Maar ik heb er ernstige schade aan overgehouden. Ik had een verbrijzelde schouder en mijn heup was gebroken. Daardoor knelde de slagader in mijn been af. Ik had veel operaties nodig en belandde een jaar in het ziekenhuis. Door dat ongeluk ben ik mijn baan kwijtgeraakt. En het duurde maar liefst 16 jaar voordat ik echt was gerevalideerd.

Mijn vrouw moest voor me zorgen, maar dat was ze natuurlijk niet gewend. Niet veel later liet ze me in de steek voor iemand anders. Het werd uiteindelijk een vechtscheiding om de kinderen. Mijn gelijk bewijzen zou me € 60.000,- kosten. En die had ik niet. Maar dat vond ik nog niet het ergste.  Ze heeft mijn kinderen van me afgepakt. Dat vond ik veel erger. Mijn ex heeft ervoor gezorgd dat hun beeld van mij compleet veranderde. Daardoor werden ze vijandig tegen me. Ik kon er niks tegen doen. Ik had geen keus. Ik moest mijn gezin loslaten.

Herken jij jezelf in deze situatie?

Man heeft medische rekening voor het gezicht

Ik leefde overal en nergens. Op straat en op de camping. Ik had geen dak boven mijn hoofd. Geen veilige plek die ik ‘thuis’ kon noemen. Ik kon nergens terecht. Totdat ik op een gegeven moment in aanmerking kwam voor een woning in Borculo. Lang hoefde ik niet na te denken. Eindelijk een dak boven mijn hoofd. Dit zou een nieuwe start voor me worden.

Ik raakte in contact met team Voormekaar. Zij wilden me helpen met mijn financiële zaken. Ik was meteen eerlijk over alles, want ik wist dat je daar het verst mee zou komen. Team Voormekaar hielp mij met het overzicht op mijn situatie. Het voelde vertrouwd en ik kreeg de moed om verder te gaan in het leven.

Wat ik heb geleerd, is dat je de mensen om je heen moet omarmen. Ze zijn er voor je, en dat laten ze je merken. Als je op zoek gaat naar de juiste hulp, dan krijg je die ook. Maar je moet zelf die eerste stap durven te zetten. Voor mij was dat niet moeilijk. Ik ben altijd open en eerlijk. Maar ik begrijp dat het niet voor iedereen zo makkelijk zal zijn. Veel mensen zullen zich schamen. Maar het woord ‘schaamte’ is misplaatst. Misschien denk je dat je alles zelf kunt regelen en dat je kan rondkomen zonder hulp van anderen. Of dat mensen dat van je verwachten. Maar als dat niet lukt, schaam je je. Waarschijnlijk denk je dan dat je hebt gefaald. Maar dat is écht niet zo. Over sommige dingen in het leven heb je zelf geen controle. Sommige dingen heb je gewoon niet zelf in de hand. Maar dat is niet erg.

Wat ik als advies wil meegeven: roep hulp in zodra je in de moeilijkheden komt of een financiële achterstand opbouwt. Doe het niet alleen. Want je hoeft niet alles alleen te kunnen. Daar moet je juist blij mee zijn. Want met de juiste mensen om je heen maak je het jezelf veel makkelijker.

Luister goed naar jezelf, dan hoef je niet op zoek te gaan naar antwoorden. Die weet je dan eigenlijk al. Je voelt aan wanneer je het niet alleen kunt oplossen. Vertrouw op je gevoel. En durf om hulp te vragen.