Je bent niet schuldig als je in de schulden terecht komt

Ik ben een gewone vrouw die 36 jaar onafgebroken heeft gewerkt. En dat is ook wat ik graag doe; werken. Maar als je medische problemen hebt, kan dat vroeg of laat voor nog meer problemen zorgen. En voordat ik het wist overkwam het me. Ineens werd ik ontslagen. Zonder duidelijke redenen. Zomaar op straat gezet. En nogmaals: ik werk heel graag. Maar door mijn gezondheid gaat dat niet meer fulltime. Daardoor word ik ook nergens aangenomen.

Mijn rekeningen leken hoger te worden, maar dat was het niet. Mijn bankrekening liep leeg. Op een gegeven moment kijk je naar je vaste lasten, en besef je dat je ook nog boodschappen moet doen. En toen drong het tot me door: zo ga ik het niet redden. Dan kan ik straks niet meer eten. Dus besloot ik een aantal rekeningen uit te stellen. Tot de volgende maand. En daar deed ik dan nog eens 14 dagen bovenop. Maar op een gegeven moment was ik het overzicht kwijt. Ik dacht “dit gaat me niet meer lukken alleen.” Ik belde voor een regeling. Ze vertelden mij dat ik een fout had gemaakt. Zoals ieder mens kan overkomen. Daardoor moest ik nóg meer geld betalen. Maar dat lukte me niet. Zo bleef ik over met maar 10 euro in de maand. Daar kan toch niemand van leven? Dan verhonger je. En dan sta je zomaar op het punt om op te geven.

Herken jij jezelf in deze situatie?

Vrouw heeft incasso envelop voor gezicht

Maar zo mocht ik niet denken van mezelf. Ik had het gevoel dat het nog te redden viel. Maar daar had ik wel hulp voor nodig. Dus trok ik aan de bel. Ik belde Voormekaar, van de Gemeente Berkelland. Ik schaamde me er niet voor. Ik zocht gewoon hulp. Daar zijn deze mensen tenslotte voor. En het lucht op, echt. Als je eerlijk bent, word je ook eerlijk behandeld. Een leugen haalt je namelijk altijd in. Niemand vraagt om in de schulden te komen. Het kan je overkomen. Zoals het mij overkwam. Je hoeft je er echt niet voor te schamen.

Gemeente Berkelland won mijn vertrouwen. Omdat ze open en eerlijk waren. Zij vertelden me: “We kunnen je helpen en we gáán je helpen.” Niemand oordeelde over mij. Doordat ze mij advies gaven en naar me luisterden, merkte ik dat ze zich echt voor me inzetten. Daarnaast deden ze hun best om er druk achter te zetten. Zodat ik zo snel mogelijk uit de schulden kwam. Persoonlijk merk ik dat ik nu eindelijk weer iets makkelijker en normaler kan leven. Ik maak me minder zorgen.

Ik wil mijn verhaal graag delen. Niet alleen om anderen te waarschuwen, maar ook omdat er misschien mensen zijn die zich erin herkennen. En tegen hun wil ik zeggen: wacht er niet mee. Zodra je de eerste rekening uitstelt, gaat het sneller dan je verwacht. Voor je het weet ligt er weer een aanmaning op de mat. Dat wil je echt voorkomen.

Trek zo snel mogelijk aan de bel. Je hoeft niet te verwachten van jezelf dat je het alleen kunt oplossen. Dat gaat niet. En dat is ook helemaal niet erg. Je hoeft je er niet voor te schamen. Zodra die eerste stap is gezet, voel je gelijk een last van je schouders vallen. Je moet er werk van maken. Dat kost discipline, maar zo kan je laten zien dat je het écht wil en dat je het kan.

Je bent niet alleen. Je bent niet schuldig. Geloof in jezelf. Trek zo snel mogelijk aan de bel en praat erover.